vineri , decembrie 1 2017
Home / Toate Categoriile / Sanatate / Primul ajutor în caz de fracturi

Primul ajutor în caz de fracturi

Fracturile („frânturile de oase”) reprezintă accidente grave, care pot afecta unul sau mai multe oase. Pot să fie simple sau cu complicații date de răni.

Fractura se recunoaște prin trosnitura care se produce (se aude) în momentul accidentului, durerea, deformarea membrului afectat, mișcarea nefirească la locul rupturii osului, umflarea și învinețirea locală.

Cele mai grave fracturi sunt acelea când o porțiune a osului rupt a străpuns pielea și a ieșit afară și când osul este sfărâmat în mai multe bucăți.

Fracturile craniului sunt cele mai grave, deoarece mai întotdeauna sunt însoțite de comoția creierului, fiind, adeseori, mortale.

Fracturile șirei spinării prezintă și ele aceeași gravitate, din cauza vecinătății măduvei. Acestea sunt însoțite, uneori, de paralizii.

Fracturile coastelor pot produce rupturi ale plămânilor, pneumonii și hemoragii.

Indiferent de locul unde s-a produs fractura, prima măsură de ajutor constă în imobilizarea membrului afectat, astfel încât partea fracturată să nu mai poată fi mișcată din loc, pentru că oasele rupte, fiind ca dinții ferăstrăului, pot sfâșia carnea sau rupe vreo arteră.

Citește și: „Primul ajutor la luxații sau entorse”

Imobilizarea fracturii se face cu ajutorul „atelelor”, niște scândurele lungi cât membrul accidentat și late de trei degete, învelite în cârpe, vată, flanelă, pentru a avea o consistență moale. În lipsa acestor scândurele, se mai pot confecționa atele din crăci subțiri, legate cu sfoară și apoi înfășurate în cârpe, cartoane, etc.

Pentru fractura fluierului piciorului, coapsei, brațului, așezăm o atelă pe partea din spate a membrului fracturat și două pe părțile laterale. Le legăm, apoi, la mijloc, sus și jos.

În caz de fractură la braț, atelele trebuie să cuprindă încheietura umărului și a cotului, până la degete.

Vezi și: „Ce probleme vă pot face ochii…”

În fracturile coastelor, vom lega strâns pieptul, cu ajutorul unui prosop, ale cărui capete vor fi prinse cu ace de siguranță.

La fracturile coloanei vertebrale și ale bazinului, bolnavul nu trebuie mișcat. Introducem sub el o scândură lată, îl legăm de scândură și îl transportăm, de urgență, la spital.

Comments

comments

About dan2003

Verifica

Pastila zilei – Halal mamă …

Dragă fiule, Îți scriu aceste rânduri, ca să știi că îți scriu. Dacă primești aceasta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte