vineri , decembrie 1 2017
Home / Toate Categoriile / Divertisment / Miercurea pisicilor

Miercurea pisicilor

Evul Mediu nu a fost deloc îngăduitor cu pisicile.
În secolul al XV-lea, un decret papal cunoscut ca „Vox in Rama” a declarat că diavolul însuși se manifestă sub forma unei pisici negre.
Deși decretul nu a spus, în mod specific, că toate pisicile negre erau diabolice, acesta era o veste proastă pentru pisicile de această culoare.
În acel timp, biserica dispunea cu mare ușurință ca oamenii să fie arși pe rug, la primul semn de erezie, iar o pisică neagră era un semn destul de bun al ereziei.
Chiar și pisicile de altă culoare au fost tratate prost, datorită standardelor foarte scăzute ale Europei medievale.
Un exemplu elocvent a fost în orașul Ypres din Belgia.


Ypres este acum faimos pentru luptele primului război mondial, care a avut loc în apropiere, dar în Evul Mediu a fost un centru al industriei textile, unde se țeseau articole de îmbrăcăminte fine din țesături importate din Anglia.
Atât lâna, cât și produsele finite au fost depozitate în „Halele de haine”, unde, datorită standardelor medievale de salubritate, produsele au devenit rapid infestate de șoareci.
Din cauza acestui fenomen, consiliul municipal a investit în plasarea pisicilor în această locație, pentru a controla șoarecii.
Cu toate acestea, probabil pentru a dovedi că consiliul nu a avut intenții satanice în spatele acestei măsuri de combatere a dăunătorilor, odată ce pânza a fost vândută, pisicile au fost ucise.
Faptul s-a petrecut respectându-se un anume ritual. Pisicile au fost luate la biserica locală și aruncate jos, din turnul clopotniței.
Acest lucru s-a întâmplat în „miercurea pisicilor”, în a doua săptămână a Postului Mare.
Ceea ce este interesant, este faptul că, în toată această dorință de a se evita satanismul, se pare că a existat un element de sacrificiu păgân în uciderea rituală.
Când vânzările de material textil erau bune, doar câteva pisici erau ucise, când vânzările erau sărace, mult mai multe pisici erau „sacrificate”.

Această practică barbară a continuat de-a lungul secolelor – din anul 1410, cel puțin, până la ultimul ritual de sacrificare, din 1817.
Un arhivar local a observa ultima pisică care a fost aruncată de pe turn.
Pisica nu numai că a supraviețuit căderii, dar, de îndată ce a lovit pământul, a fugit, împreună cu cele opt vieți rămase.
Apoi, încet-încet, ceremonia a căzut în obscuritate, sărbătorită doar prin bătăile clopotelor din „miercurea pisicilor”.
Însă, incepând cu anii 1930, pisicile au fost din nou aruncate de la clopotnița din Ypres.

Vezi și: „Ai putea să bei o cafea … din caca?”

Acum, însă, pisicile erau de jucărie, confecționate din plastic moale, și se foloseau în cadrul unui festival extins care, de dimineață, avea și o „cursă a pisicilor” efecuată de către concurenți pe biciclete.


De atunci, evenimentul a fost extins la o paradă și la un festival de amploare, care se întâmplă o dată la trei ani.


În ciuda greutăților provocate de război și recesiuni, „miercurea pisicilor”este acum un eveniment bine stabilit, care sărbătorește pisicile, mai degrabă decât uciderea lor.


La paradă, tablourile arată teme cum ar fi „Pisicile în limbă și istorie”, „Pisicile în lume” sau un spectacol care sărbătorește noua imagine orașului Ypres, ca oraș al pisicilor.

În timpul festivalului, vitrinele sunt umplute cu decorațiuni și jucării cu tematică „pisicească”, iar aproape toate produsele alimentare imaginabile sunt vândute în formă de pisică.


Desigur, pisicile de jucărie sunt încă aruncate de pe turnul clopotnitelor, dar acum ele sunt jucării fără viață, care sunt prinse cu nerăbdare de copiii adunați mai jos.

Citește și: „21 de propoziții care te conving ca ești bețiv”

În cadrul paradei însăși, mulți oameni se îmbracă în costume de pisici sau vrăjitoare, iar în timpul festivităților, superstițiile medievale sunt înfierate prin arderea unei „vrăjitoare”.

„Miercurea pisicilor” nu este sărbatorită, în zilele noastre, doar de iubitorii de pisici – festivalul a devenit o atracție turistică populară.
De fapt, orașul are un site dedicat, Kattenstoet. Se spune că lumea are nevoie de mai multe sărbători ale pisicilor. Și în timp ce sărbătoarea Ypres este un festival minunat, merită remarcat faptul că orașul are încă 350 de ani de comportament rușinos, pentru a fi șters! Următoarea paradă, 2018 …

Comments

comments

About dan2003

Verifica

Pastila zilei – Halal mamă …

Dragă fiule, Îți scriu aceste rânduri, ca să știi că îți scriu. Dacă primești aceasta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte