miercuri , ianuarie 17 2018
Home / Toate Categoriile / Sanatate / Ce seminte sa nu-ti lipseasca din meniul zilnic

Ce seminte sa nu-ti lipseasca din meniul zilnic

In abundenta de alimente din zilele noastre, de cele mai multe ori nu reusim sa ne hotaram ce sa alegem mai intai.

Cand ne aflam in fata rafturilor, notiunile de sanatos si nesanatos se amesteca, putand astfel sa facem cele mai neinspirate alegeri.

O categorie de alimente mai putin luata in seama este cea a semintelor. O puem include, cu certitudine, in categoria alimenelor sanatoase. Semintele reprezinta „casa” viitoarei plante, ele sunt pline de substante nutritive, foarte necesare si pentru organismul uman.

Aici s-au facut rezerve de grasimi, vitamine, proteine si elemente minerale, astfel incat planta ce se va dezvolta acolo sa aiba ce consuma, pana cand va creste suficient.

Tocmai de aceea, este util sa nu ignoram beneficiile semintelor.

Inainte de a descrie cateva dintre cele mai obisnuite tipuri de seminte, familiare si in Romania, haideti sa tinem seama de un lucru: desi sunt foarte sanatoase, semintele au, intotdeauna, multe calorii, din cauza continutului mare de lipide. Acest lucru trebuie luat in considerare, atunci cand va hotarati sa le consumati, astfel incat sa le puteti include, in mod armonios, in mesele zilei, fara sa ajungeti in situatia de a depasi plafonul caloriilor necesare.

Semintele de floarea-soarelui.

Sunt extrem de obisnuite pe la noi si constituie o agreabila gustare, care ne relaxeaza si ne stimuleaza creierul pentru activitatile pe care le desfasuram. Sunt bogate in tiamina (vitamina B1), cupru, vitamina E, fosfor, magneziu, seleniu. Contribuie si cu alte vitamine din complexul B.

De remarcat ca profilul lor lipidic ese nesaturat, insa domina acizii grasi Omega-6. In alimentatia moderna, acesti acizi grasi sunt destul de raspanditi, deci nu trebuie suplimentati. Ca atare, nu mancati cantitati foare mari de seminte de floarea soarelui. Oricum, au multe calorii, deci nu este recomandat excesul.

Citeste si: „Vitamine si minerale de care ai nevoie dupa 40 de ani”

Semintele de dovleac

Usor prajite si date prin sare, pot reprezenta o gustare care sa ne aminteasca de zilele copilariei. Sunt bogate in proteine de calitate, dar si in elemente minerale, cum ar fi manganul, fosforul, magneziul, cuprul, fierul sau zincul. Au, evident si vitamina E, un antioxidant deosebit de eficient.

Atat la semintele de floarea soarelui, cat si la cele de dovleac, se recomanda ca prajirea sa fie scurta, doar cateva minute, pentru a nu determina degradarea grasimilor nesaturate. Alternativ, semintele se pot manca si crude, insa o prajire usoara nu pare sa le modifice semnificativ valoarea nutritionala. Nu adaugati foarte multa sare inainte de prajire, pentru ca, altfel, le veti transforma in alimente cu siguranta nesanatoase. Daca apelati la ele ca si gustari, alegeti variantele in coaja. Va va lua mai mult timp sa le mancati si veti risca mai putin sa le consumati in exces.

Semintele de in.

Contribuie intr-o mare masura la aportul de acizi grasi Omega-3 ai organismului. Contin, insa, numai acizi Omega-3 cu lant mai scurt, cum este acidul alfa-linolenic, dar atunci cand acesta se gaseste intr-o cantitate suficienta in organism, poate asigura si formarea de mici cantitati de EPA si DHA (acizi grasi esentiali). Semintele de in au si un nivel ridicat de lignani, un tip de polifenoli cu actiune de fitoestrogeni. Lignanii din semintele de in par sa contribuie la protectia eficienta a organismului impotriva catorva tipuri de cancer sau contra bolilor cardiovasculare.

Vezi si: „Nucile si cancerul de colon”

Semintele de chia.

Contin si ele acizi grasi Omega-3, dar si fibre solubile care formeaza un fel de gel, in contact cu mediul umed. Consumati-le impreuna cu mult lichid, pentru a nu risca probleme digestive.

Semintele de susan.

Sunt excelente surse de minerale si vitamine, bogate in acizi grasi Omega-6. Reprezinta surse de cupru, mangan si calciu. In ultimii ani, a patruns si la noi, tot mai mult tahini, o pasta semisolida, fabricata din seminte de susan prajite.

Citeste si: „Apa de piramida – leac universal sau minciuna sfruntata”

Semintele de psyllium.

Contin de 14 ori mai multe fibre solubile decat ovazul, apreciat, pana de curand, pentru continutul bogat in fibre. 100 de grame de psyllium contin 71 de grame de fibre solubile. Astfel, ofera senzatia de satietate, regland si tranzitul intestinal. Numeroase studii au aratat ca indicele de masa corporala a celor care au consumat psyllium s-a diminuat, in timp.

Comments

comments

About dan2003

Verifica

Pastila zilei – Halal mamă …

Dragă fiule, Îți scriu aceste rânduri, ca să știi că îți scriu. Dacă primești aceasta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte