joi , ianuarie 18 2018
Home / Toate Categoriile / Sanatate / Diabetul – pe scurt

Diabetul – pe scurt

Toate celulele organismului folosesc glucoza, ca principala sursa de energie. Diabetul reprezinta afectiunea in care procesul de transfer al glucozei catre celule este prejudiciat, rezultatul fiind acela ca glucoza se va acumula in sange. Pe de alta parte, celulele vor fi lipsite de hranitoarea glucoza. Exista doua forme principale de diabet.

Tipul 1.

Acesta apare atunci cand sistemul imunitar al organismului distruge celulele pancreasului, organul care „fabrica ” insulina, putand opri, astfel, productia ei. Persoanele care sufera de acest tip de diabet trebuie sa faca, zilnic, injectii cu insulina. In lipsa tratamenului, glucoza din sange atinge niveluri primejdioase, care pot cauza boli de inima sau orbire, ducand chiar la coma si moarte.

Diabetul de tip 1 apare, de obicei, la copii sau adulti tineri si, adesea, isi face debutul pe neasteptate. El reprezinta o boala pentru care nu exista, inca, vindecare. Simptomele ei includ:

  • Nivel ridicat de glucoza (zahar) in sange;
  • Nivel ridicat de glucoza in urina;
  • Urinare frecventa;
  • Sete intensa si uscaciune a gurii;
  • Pierderi mari in greutate;
  • Slabiciune si oboseala;
  • Vedere neclara;
  • Proasta dispozitie.

Tipul 2.

In diabetul de tip 2, pancreasul produce o anumita cantitate de insulina, insa nu suficient ca sa acopere necesitatile organismului. Adesea, celulele incep sa reziste mesajului insulinei de a lasa glucoza din fluxul sanguin sa patrunda in interiorul lor – tulburarea se numeste rezistenta la insulina.

Aceasta forma de diabet este, adesea, legata de supraponderabilitate si tinde sa se dezvolte treptat si lent, in timp.

Este mult mai raspandit decat diabetul de tip 1. De multe ori, nu exista simptome evidente, iar diagnosticarea bolii poate surveni accidental, in urma unor controale de rutina. In cazul in care credeti ca exista o probabilitate cat de mica sa fi dezvoltat un diabet, mergeti urgent la doctor. Factorii de risc includ, printre altele, cazuri de diabet in istoricul familiei celui in cauza, greutate corporala exagerata, sedentarism, origine afro-caraibiana sau sud-est-asiatica, diabet gestational (in timpul sarcinii).

Simptomele sunt asemanatoare tipului 1 de diabet.

Comments

comments

About dan2003

Verifica

Pastila zilei – Halal mamă …

Dragă fiule, Îți scriu aceste rânduri, ca să știi că îți scriu. Dacă primești aceasta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte