sâmbătă , ianuarie 20 2018
Home / Toate Categoriile / Retete / Briose pentru micul dejun

Briose pentru micul dejun

Aceste briose, in stil american, sunt perfecte pentru un mic dejun, oferind energia de care organismul are nevoie, pentru a incepe o noua zi. Preparatul este plin de ingrediente delicioase, care aduc suficiente fibre, minerale si vitamine.

Timp de preparare: 15 minute;

Timp de gatit: 15 – 20 minute;

Numar de portii: 12 briose.

Ingrediente:

-85 g faina integrala;

-150 g faina alba;

-2 lingurite de bicarbonat de sodiu;

-un praf de sare;

-1/4 lingurita scortisoara macinata;

-55 g zahar brun (din melasa);

-30 g germeni de grau;

-170 g stafide;

-225 g iaurt cu un continut scazut de grasime;

-4 linguri de ulei de floarea-soarelui;

-1 ou;

-coaja rasa de la 1/2 portocala;

-3 linguri de zeama de portocala.

Mod de preparare:

  1. Se incinge cuptorul la 200 grade Celsius. Se unge cu grasime o tava cu forme de briose – fiecare locas trebuie sa aiba un diametru de 6 – 7,5 cm si o adancime de 2,5 – 4 cm.
  2. Se cern cele doua tipuri de faina, apoi se combina cu bicarbonatul, sarea si scortisoara, intr-un castron. Se adauga zaharul, germenii de grau si stafidele; se face o adancitura in centru.
  3. Se bat cu grija iaurtul, uleiul, oul, coaja rasa si zeama de portocala. Se toarna mixtura in adancitura si se amesteca apoi cu ingredientele uscate, doar cat acestea sa se umezeasca – nu trebuie insistat prea mult.
  4. Se toarna compozitia in formele de briose, repartizand-o, in mod egal, intre acestea. Se coace 15 – 20 de minute sau pana cand briosele au crescut si sunt ferme la atingere. Se lasa sa se raceasca doua-trei minute, apoi se rastoarna pe un gratar metalic. Briosele sunt grozave atunci cand sunt proaspat coapte, preferabil calde, dar se pot si raci, urmand a fi pastrate intr-un recipient inchis etans, cel mult doua zile.

O portie contine: (o briosa):

180 kcal, 4 g proteine, 5 g grasimi (din care 1 g grasimi saturate), 31 g carbohidrati (din care 17 g zaharuri), 2 g fibre. Sursa folositoare de calciu, fier, seleniu, vitaminele B1 si B2, vitamina E, zinc.

 

Puteti inlocui stafidele cu prune sau curmale uscate, maruntite.

Pentru briose cu morcovi si condimente, inlocuiti scortisoara cu 1 1/2 lingurita de amestec de condimente. Adaugati 100 g morcov ras, in amestecul de faina, impreuna cu germenii de grau si reduceti cantitatea de stafide la 115 g.

Pentru briose cu afine si nuci, in locul stafidelor folositi 200 g afine si adaugati 100 g nuci tocate.

Pe scurt:

  • Micul dejun este o ocazie buna de a acoperi necesarul de fibre, corespunzator unei zile. Aceste briose sunt alegerea potrivita, caci ofera multe fibre, provenite din faina integrala, germenii de grau si stafide.
  • Germenii de grau sunt embrionii grauntei si contin o mare cantitate de substante nutritive, destinate hranirii plantei. Doar o lingura de germeni de grau aduce in organism aproximativ 25% din necesarul zilnic de vitamina B6. Germenii de grau sunt, totodata, o sursa buna de folati, magneziu, vitamina E si zinc.

 

Comments

comments

About dan2003

Verifica

Pastila zilei – Halal mamă …

Dragă fiule, Îți scriu aceste rânduri, ca să știi că îți scriu. Dacă primești aceasta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte