marți , ianuarie 23 2018
Home / Toate Categoriile / Retete / Clafoutis cu rosii si branza pecorino

Clafoutis cu rosii si branza pecorino

Pentru aceasta varianta savuroasa a budincii frantuzesti, rosiile cherry dulci sunt coapte intr-un aluat usor si pufos, aromat cu branza pecorino rasa. Preparati clafoutis-uri individuale, sau unul singur, mare si serviti-le ca o gustare, care va fi delicioasa si sofisticata.

Timp de preparare: 20 de minute;

Timp de gatit: 30 – 35 minute;

Numar de portii: 4.

Ingrediente:

-ulei vegetal (sub forma de spray);

-450 de grame de rosii cherry;

-4 linguri de chives proaspat, rupt in bucatele;

-75 grame de branza pecorino matura, rasa pe razatoarea mare;

-3 oua mari, plus alte 3 albusuri;

-45 grame de faina;

-3 linguri de smantana cu putina grasime;

-300 ml de lapte semidegresat.

Mod de preparare:

  1. Se incalzeste cuptorul la 190 grade Celsius. Se pulverizeaza ulei in interiorul a 4 vase termorezistente, nu foarte adanci, fiecare de 12 – 15 cm diametru. Se pun rosiile in vase, raspandindu-le ici-colo si se presara deasupra bucatelele de chives si branza.
  2. Se sparg ouale intr-un castron si se bat impreuna cu albusurile, dupa care se incorporeaza treptat faina. Se adauga smantana, apoi se inglobeaza si laptele, putin cate putin, ca sa se obtina un aluat subtire si omogen.
  3. Se toarna aluatul peste rosii, impartindu-l in mod egal intre vase. Se presara deasupra piper macinat. Se coace preparatul 30 – 35 de minute sau pana cand se face pufos si se rumeneste.
  4. Se scoate clafoutis-ul din cuptor si se lasa cateva minute sa se raceasca, inainte de a-l servi.

O portie contine: 310 kcal, 20 grame proteine, 20 grame grasimi (din care 9 grame grasimi saturate), 17 grame carbohidrati (din care 8 grame zaharuri), 1,5 grame fibre. Sursa excelenta de calciu, vitamina B12. Sursa buna de niacina, vitaminele: A, B2, C, E, zinc. Sursa folositoare de cupru, fier, potasiu, seleniu, vitaminele B1 si B6.

Pentru un clafoutis cu branza Red Leicester si ceapa, taiati solzisori 250 de grame de ceapa rosie si prajiti-o intr-o lingura de ulei de masline extravirgin, timp de 5 minute sau pana ce devine aurie. Spre sfarsit, adaugati o lingura de frunze proaspete de cimbru. Presarati ceapa pe fundul unui vas termorezistent de 23 cm diametru si 5 cm adancime. Radeti pe razatoarea mare 85 de grame de branza Red Leicester si raspanditi-o peste ceapa, pastrand doar o mana din ea. Preparati aluatul ca in reteta principala si turnati-l in vas. Amestecati rapid mixtura, apoi presarati deasupra branza ramasa si cateva firisoare de cimbru. Coaceti preparatul 35 – 40 de minute sau pana cand devine pufos si auriu.

Pe scurt:

  • Pecorino – un tip de branza italieneasca tare – se prepara din lapte de oaie. Ca si parmezanul, este destul de bogata in grasimi, insa se poate utiliza in cantitati mici, deoarece are un gust bogat, intens.
  • Folosind mai mult albusuri, se reduce numarul necesar de oua, mentinand, in acelasi timp, volumul preparatului.
  • Rosiile contin mult licopen, un antioxidant valoros, care poate proteja organismul uman de cancerul de prostata, de vezica biliara si de pancreas.

 

 

 

 

Comments

comments

About dan2003

Verifica

Pastila zilei – Halal mamă …

Dragă fiule, Îți scriu aceste rânduri, ca să știi că îți scriu. Dacă primești aceasta …

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte