vineri , ianuarie 19 2018
Home / Toate Categoriile / Familie / Ionut face mofturi la masa

Ionut face mofturi la masa

Sa abordam, acum, un necaz al mai multor parinti: copilul lor n-are pofta de mancare. Problema capata repede dimensiuni cosmice. Cum o sa se mai inalte, micutul, daca nu mananca?
De la inceput, trebuie sa precizez ca tot ce urmeaza se refera, in exclusivitate, la un copil sanatos. Asa si stau lucrurile, in marea majoritate a cazurilor. Ei bine, in aceasta situatie, trebuie sa acceptam, fara suparare, ca mofturile la masa ale copilului sunt opera parintilor. Pentru a vedea in ce fel, sa ne imaginam o mica poveste, cu un erou tot mititel, sa-i spunem Ionut.
Intr-o zi, mamica a pregatit ceva bun: o mancarica de pui cu conopida. Insa lui Ionut nu i-a placut cum miroase conopida si n-a vrut s-o manance. Indemnat de cateva ori sa guste, Ionut n-a gasit alta aparare mai iscusita si a declarat ca nu-i este foame.
Imediat, cu ascutitul sau simt de observatie, copilul a citit pe fata parintilor sai ceva care semana a ingrijorare. Acest lucru l-a incantat si i-a dat sentimentul ca devine un personaj cu greutate in micul cerc al familiei. De aceea, si-a propus sa incerce si in ziua urmatoare, cand pe masa a aparut unul dintre felurile sale preferate. Iarasi a refuzat sa manance si, de data aceasta a vazut bine cum ingrijorarea parintilor tinde sa se transforme in spaima.
Tot din acel moment, au inceput sa se inmulteasca atitudinile gresite ale parintilor. Din discutiile lor, prinse de urechea atenta a lui Ionut, ca si din indemnurile insistente ale acestora, copilul a intuit ca statul sau la masa a devenit „o problema majora” a familiei.
Aceasta constatare a activat, in continuare, acele resorturi ascunse care tin de psihologia varstei fragede si l-au incitat, mai abitir, sa refuze sa manance. Iar atunci cand taticu’ a incercat sa faca o demonstratie de autoritate paterna si l-a amenintat ca-i rupe urechile daca nu mananca, Ionut s-a indarjit si mai rau.
A urmat, evident, vizita la medic si primirea asigurarilor ca nu-i la mijloc absolut niciun fel de boala. Insa, sfaturile pediatrului nu prea au fost ascultate, fiindca, imediat, parintii au cazut intr-o noua greseala: metoda recompensarii.
Cu aceasta, ce-i drept, farfuria lui Ionut a inceput sa se goleasca. Dar cuvantul dat trebuie respectat, asa ca, rand pe rand, au inceput sa intre in casa, jucarii peste jucarii. Cum sa nu-l intelegem pe Ionut, cum sa ne mai miram ca a devenit un mofturos incorigibil, cand iata cum se imbogateste inventarul lui de jucarii… Cu aceasta, mica mea poveste s-a incheiat.
Sigur ca in presupusa lipsa de apetit a copilului pot sa intervina si alte mecanisme, cum ar fi, de exemplu, gelozia pe fratiorul sau pe surioara mai mica. Am zis „presupusa” lipsa de apetit, pentru ca, in realiate, copilul are din nastere, o pofta de mancare normala, care il ajuta sa creasca bine in greutate.
Se stie cum revine, aproape miraculos, pofta de mancare la copilul mofturos, trimis in tabara sau in vizita la bunici. Insa pofta aceasta de mancare poate, tot in mod normal, sa aiba fluctuatii, de la o zi la alta. Ea poate sa scada pe o zi foarte calduroasa, la fel cum se intampla si adultilor, fara ca din aceasta sa rezulte un motiv de ingrijorare.
Solutia mofturilor la masa o aduce, de regula, suprimarea insistentelor si a constrangerilor. La inceput, este adevarat, mamica trebuie sa aiba nervii destul de tari, pentru a ridica, fara niciun semn de surprindere sau de nemultumire farfuria neatinsa, din fata copilului.
Daca ea va continua sa-i dea, eventual, din ceva care ea stie ca ii place mai mult, tot asa fara sa-l indemne si fara sa-i arate ca tine sa-l vada cum mananca, treptat copilul va incepe sa stea frumos la masa si sa accepte ceea ce s-a gatit pentru toti cei din casa, cum se si cuvine.
Principalul este sa nu se dea copilului impresia ca se afla in centrul preocuparilor, ca totul i se subordoneaza, sa nu i se pretinda sa manance, cu orice pret si sa nu fie stimulat cu recompense. Iar daca nu-i place ceva anume, cum ar fi conopida din povestea noastra, sa i se acorde si copilului acest drept, cu totul legitim si care este recunoscut si celor mai mari ca el.

Comments

comments

About dan2003

Verifica

Pastila zilei – Halal mamă …

Dragă fiule, Îți scriu aceste rânduri, ca să știi că îți scriu. Dacă primești aceasta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte