miercuri , ianuarie 17 2018
Home / Toate Categoriile / Carte / Legenda Martisorului

Legenda Martisorului

Aceasta legenda are la baza vechiul mit solar, care apare des in religiile de pe tot mapamondul. Soarele coboara pe pamant, luand forma unui tanar chipes, insa a fost prins si intemnitat de catre intruchiparea raului de pe atunci, adica de catre un zmeu.


Evident, toata lumea s-a intristat, totul s-a oprit, apa nu mai curgea in albia ei, oamenii nu mai reuseau sa zambeasca sau sa rada iar pasarile cerului nu mai scoteau atat de minunatele lor triluri.
Insa, nimeni nu indraznea sa incerce sa elibereze Soarele din inchisoarea in care era tinut prizonier de catre zmeul cel infricosator, pana cand, intr-o buna zi, un fecior s-a hotarat sa plece spre temnita zmeului, unde a ajuns dupa un drum de 9 luni, pe care l-a parcurs de la inceputul verii si pana la sfarsitul iernii.

Inca vreo cateva zile a mai durat si lupta dintre voinicul nostru si zmeu, pana cand Soarele, in final, a fost eliberat si s-a ridicat, din nou, pe cer.

Toata natura s-a trezit, din nou, la viata.

Din pacate, insa, voinicul a fost ranit foarte grav in lupta cu zmeul cel rau si si-a dat sufletul, sangerand pe zapada alba. In timp ce acesta murea treptat, in jurus sau, acolo unde zapada incepea sa se topeasca, au rasarit, unul cate unul, firavii ghiocei.

De aceea, martisorul are, de atunci, doi ciucuri: unul rosu, care simbolizeaza sangele voinicului care s-a luptat cu zmeul si unul alb, care ne arata puritatea sufletului omenesc si totodata simbolizeaza culoarea zapezii imaculate si a ghioceilor, care sunt primele flori ale primaverii.

Comments

comments

About dan2003

Verifica

Pastila zilei – Halal mamă …

Dragă fiule, Îți scriu aceste rânduri, ca să știi că îți scriu. Dacă primești aceasta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte