vineri , ianuarie 19 2018
Home / Toate Categoriile / Sanatate / Nevoia de somn in plus…un semn de dementa?

Nevoia de somn in plus…un semn de dementa?

Oamenii in varsta care incep sa doarma mai mult de noua ore pe noapte ar putea sa se confrunte cu semne timpurii de dementa, sugereaza unele studii.


Cercetatorii au estimat ca riscul de a te imbolnavi de o forma de dementa creste pana de la de doua ori si jumatate, daca incepi sa simti o nevoie crescuta de somn. Sansele de a dobandi o forma de dementa cresc pana la de sase ori la persoanele care nu au cel putin liceul si care au, deodata, nevoie sa doarma noua ore pe noapte sau mai mult. Autorii studiului sustin, prin aceasta, ca, intr-un anumit fel, educatia poate conferi o marja de protectie impotriva dementei.
Neurologul si co-autorul acestui studiu, Matthew Pase, de la Universitatea din Boston, arata ca oamenii care sufera de o forma de dementa sau boala Alzheimer, adeseori au somnul nocturn intrerupt, insa nu se stie cu precizie daca aceasta schimbare are loc in primul rand, dementa nu trebuis sa fie privita ca o anume „soarta”, studiul nefiind unul de „cauza si efect”, ci doar unul care stabileste o legatura, o asociere intre somnul in plus si dementa.


Totusi, Pase considera ca monitorizarea somnului poate fi o idee buna, in anumite cazuri. El a sugerat ca „daca cineva a observat recent ca a inceput sa doarma mai mult, acel cineva ar trebui sa fie supus unor evaluari de memorie”.
Pentru cei care doresc mai multe informatii, studiul a aparut in ziarul Neurology, in 22 februarie.

Comments

comments

About dan2003

Verifica

Pastila zilei – Halal mamă …

Dragă fiule, Îți scriu aceste rânduri, ca să știi că îți scriu. Dacă primești aceasta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte